Kierrätysmetallin seassa voi olla säteilylähteitä

Miten säteilylähteitä voi joutua kierrätysmetallin sekaan?

Mitä tehdä, jos kierrätysmetallin seasta säteilylähteitä löytyy?

Tässä blogissa käymme läpi mm. edellisiin kysymyksiin vastaukset.

Mistä säteilylähteet tulevat ja miksi ne joutuvat kierrätysmetallin sekaan?

Kierrätysromun seassa on jatkuvasti yhä enemmän säteilylähteitä. Säteilylähteitä käytetään teollisuuden mittalaitteissa ja lääketieteellisissä laitteissa. Kierrätysmetallin sekaan ne joutuvat lähinnä purkukohteista.

Teollisuuden säteilylähteiden lisäksi kiertoon joutuu usein luonnonsäteilyllä saastuneita materiaaleja sekä vanhoja kulutustavaroita, joissa on käytetty säteilylähteitä. Säteilylähteet voivat olla monen kokoisia ja monen muotoisia. Siksi niitä on todella vaikeaa havaita metalliromun seasta.

Ainoa tapa havaita säteilylähteitä on etsiä niitä säteilyntunnistukseen kehitetyillä mittalaitteilla. 

Miksi säteilylähteet ovat ongelma metalliromun seassa?

Säteilylähteet ovat metalliromun seassa ongelmallisia, sillä metalliromu vaimentaa helposti säteilyn. Korkeaenerginenkin säteilylähde voi huonossa tapauksessa jäädä sellaiseen paikkaan romukuormassa, ettei esimerkiksi terästehtaiden portilla olevat ajoneuvon säteilynmittausportit tunnista lähdettä. Jos tämä on ainoa säteilynmittauspaikka koko kiertoreitillä, säteilylähde kulkeutuu sulatettavaksi asti saastuttaen säteilylähteestä riippuen metallin, pölyn tai kuonan.

Etenkin terästehtailla tämä riski onneksi tunnetaan ja säteilynmittauslaitteistoja on lisätty useampaan prosessin vaiheeseen. Säteilyä voidaan mitata ajoneuvoportin lisäksi myös materiaalinkäsittelykoneen kouraan asennettavilla säteilyntunnistimilla, murskan syöttökuljettimen päälle asennettavalla tunnistimella ja lukuisissa muissa kohdissa.

Nyrkkisääntönä onkin, että mitä enemmän säteilynmittauslaitteita metalliromun kiertoreitillä on, sitä varmemmin kaikki säteilynlähteet saadaan kiinni ja poistettua kierrosta turvallisesti. Tästä syystä yhä useammat terästehtaat odottavat , että heidän toimittajillaankin on säteilyntunnistuslaitteet.

Miten löytää säteilylähteet omasta kuormasta?

Säteilylähde on hyvin vaikeaa, jollei mahdotonta, havaita silmämääräisesti. Siksi tarvitaan säteilynmittaukseen tarkoitettu mittalaite. Lukuisista vaihtoehdoista paras vaihtoehto on ajoneuvoportti, jonka suuritehoiset tunnistimet tunnistavat säteilylähteen varmimmin suoraan kuormasta. Ajoneuvoportti on jo pelkästään tunnistimen koon ansiosta yli 300 kertaa tehokkaampi kuin kannettava säteilymittari.

Kuvassa Radiation Solutions (RSI) ajoneuvojen säteilynmittausportti:

rsi_portti

Mitä sitten pitää tehdä, jos säteilylähde löytyy kuormasta?


Jos säteilylähde tosiaan löytyy kuormasta, on silloin noudatettava Säteilyturvakeskuksen ohjeita:

rsi_halytys

ERISTÄ epäilyttävä kappale, kulkuneuvo tai kontti. Tarvittaessa pysäytä metallien käsittely ja lähetys.

TUNNISTA henkilöt, jotka ovat voineet altistua säteilylle ja kirjaa heidän yhteystietonsa.

INFORMOI yrityksen säteilystä vastaavaa henkilöä tai soita Säteilyturvakeskukseen.

TOIMI Säteilyturvakeskuksen antamien ohjeiden mukaisesti.

 

 

Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

 

 Ota-yhteytta

 

 

Topics: säteily säteilyturvallisuus säteilyportti holger hartmann säteilynmittalaitteet säteilynlähteet kuormasta FISCHERSCOPE säteilylähteiden etsintä