Kullan tarina

Kullan arvo on ihmiskunnalle jopa mysteeri. Otimme asiaksemme selventää, mikä on tarina kullan arvon takana. Miksi kulta on arvokasta? Millainen on kullan historia? Mitkä asiat vaikuttavat kullan hintaan? Mitä voit tehdä suojautuaksesi väärennöksiltä?

Miksi kulta on arvokasta?

Kulta on ollut arvokasta ihmiskunnalle tuhansia vuosia – jostakin syystä, lähes kaikki maailman kulttuurit uskovat kullan olevan arvokasta. Tämä uskomus luultavimmin sai alkunsa kullan kimalluksesta (etenkin auringon valossa), sen lämpimästä väristä, sen tuhoutumattomuudesta sekä vähäisestä määrästä. Tiesitkö, että jos kaikki koskaan löydetty kulta muovattaisiin yhdeksi isoksi neliöksi – neliön sivu olisi vain 20 metriä pitkä?

Kullalla on pitkä historia; ensin se hyväksyttiin ympäri maailman arvokkaana materiaalina, vaikka sillä ei ollut juurikaan todellista käyttöä. Sitten kullasta tuli universaali valuutta eli vaihdannan väline sadoiksi vuosiksi, kunnes muutama vuosikymmen sitten kullan korvasi paperivaluutta (eli dollari otettiin pois kultakannasta). Tällä hetkellä kulta on tehnyt paluun sijoittajien salkkuihin, vaikka keskiluokka ei edelleenkään oikein ymmärrä kullan todellista arvoa.

Juuri nyt kullan markkinahinta on lähellä kullan tuotantohintaa eli hyvin alhainen. Kulta on joka tapauksessa tärkeä raaka-aine etenkin kriisin aikana ja on luultavaa, että sen hinta nousee lähitulevaisuudessa maailmantalouden kriisiytyessä.

Kuka tällä hetkellä ostaa kultaa?

Kultaa ostetaan tälläkin hetkellä hanakasti sen markkinahinnasta huolimatta… tai oikeastaan juuri sen vuoksi. Kullan hinnan ollessa korkealla, markkinoille ilmaantui paljon uusia kullanostoyrityksiä. Useat näistä ovat nyt kuitenkin poistuneet markkinoilta tehden tilaa vanhoille, vakavaraisille yrityksille. Edelleen markkinoilla liikkuu erittäin paljon väärennöksiä ja nyt kun kullan markkinahinta on matala, ei ole varaa vääriin tulkintoihin. Jo muutaman karaatin väärä tulkinta heilauttaa oston tappiolle.

Mitä voin tehdä suojautuakseni väärennöksiltä?

Kullan ostajana oletkin jo varmasti selvillä alan haasteista ja siitä, että kultapitoisuuden määrittämiseksi on olemassa erilaisia menetelmiä. Perinteisen purentatestin ja happotestin lisäksi on muutama vaihtoehto korun arvon määrittämiseksi. Kultapitoisuuden voi määrittää sähkönjohtavuuden avulla – nämä sähkönjohtavuuteen perustuvat testerit ovat edullisia (150€ - 900€), mutta eivät kovin tarkkoja. Ne eivät myöskään pysty määrittämään muiden jalometallien määrää. Eräs varteenotettava vaihtoehto on kannettava XRF-analysaattori, joka näyttää muutamassa sekunnissa laitteen näytöllä kultapitoisuuden ja kaikki muutkin jalometallit sekä seosaineet. Näet saman tien laitteen näytöltä, jos korussa on kuparin päällä vain ohut kerros kultausta.

Jos olet kiinnostunut oppimaan XRF-analyysimenetelmästä lisää, ota yhteyttä!

Topics: materiaalit laadunvalvonta