Kuusi XRF-analysaattorin valintakriteeriä

Nyttkuva_2015-06-25_kello_9.29.44.png

XRF-analysaattorit ovat nostaneet suosiotaan etenkin metalliteollisuuden ainetta rikkomattomana materiaalianalysaattorina. Laitteiden hintaskaala on kuitenkin suuri (normaalisti metalliteollisuuteen hankittavat analysaattorit ovat hinnaltaan 15.000,00-35.000,00€:n alv 0% tienoilla). Laitetta hankkiessa kannattaakin oikeasti perehtyä siihen, mikä on oikea laite omaan tilanteeseen. Tässä artikkelissa käydään läpi 6 valintakriteeriä, joita kannattaa pohtia.

1. Mittaatteko merkittävässä määrin keveitä alkuaineita?
Mitä metalliseoksia haluatte analysaattorilla mitata? Yleisesti markkinoilla on kahteen detektoriteknologiaan perustuvia kannettavia XRF-analysaattoreita. Edullisemmat mallit perustuvat Si-PIN detektoriin, jolla ei voi mitata keveitä alkuaineita (Magnesium, Alumiini, Pii). Vähän kalliimmat mallit puolestaan perustuvat SDD-detektoriin, jolla pystytään mittaamaan siis kaikki kannettavilla XRF-analysaattoreilla mitattavat alkuaineet (Magnesiumista Uraaniin).

Kustannusero on kuitenkin niin merkittävä, että kannattaa harkita tarvitsetteko kalliimpaa SDD-detektorillista laitetta, jos pystytte mittaamaan 95-98% kaikista materiaaleistanne myös edullisemmalla mallilla.

2. Haluatteko kuvan raportointia varten?
Toisissa analysaattorimalleissa on CCD-videokamera, joiden avulla on helppoa asemoida mittauspää oikeaan kohtaan näytettä. Samalla analysaattori ottaa kuvan analyysikohdasta ja lataa sen mittaustuloksen yhteyteen. Näin raportti näyttää sekä analyysikohdasta ottamansa kuvan, että mittaustuloksen yhdessä. Kamera on kätevä apuväline etenkin hitsaussaumojen sekä sellaisten metalliseosten mittaukseen, joissa on stanssi. Uusimmissa analysaattorimalleissa on mikrokameran lisäksi makrokamera ja näiden kahden kameran yhdistelmällä saat kätevästi kuvan mitattavasta kokonaisuudesta sekä tarkemman kuvan mitattavasta kohteesta.

Esimerkki_mittaustodistuksesta.jpg3. Onko mittausalueen pienentäminen teille tärkeää?
Joissakin tapauksissa on tärkeää saada analyysi hyvin pienestä alueesta isomman komponentin sisällä. Tällaisessa tapauksessa kannattaa miettiä, tarvitsetteko mittausalueen pienennystoimintoa. Tämä ominaisuus pienentää mitattavan alueen esimerkiksi 8 mm:stä 3 mm:iin. Näin esimerkiksi ohuiden hitsaussaumojen mittaaminen on helpompaa. Tätä ominaisuutta kutsutaan mm. nimillä Small Spot tai mitta-alueen kollimointi / kollimaattori.

camera_small_spot.jpg

4. Millaisia näytteitä mittaatte?
Ehdottomasti yleisin mittauskohde on metallikappaleet ja metalliseoksen varmistaminen kannettavalla XRF-analysaattorilla. Usein asiakkailla saattaa kuitenkin olla muitakin tarpeita, kuten metallipinnoitteen paksuuden mittaaminen. Muita mahdollisuuksia voivat olla jalometallien mittaaminen tai esimerkiksi elektroniikan mittaaminen RoHS-yhtenevyyden / Pb-vapauden osalta. Kun olette hankkimassa laitetta, on kustannustehokasta miettiä etukäteen kannattaako teidän käyttää samaa analysaattoria useammassa toiminnossa ja miettiä mitä muita kalibrointeja teidän kannattaa mahdollisesti hankkia.

5. Kuinka tarkkaa analysaattoria oikeasti tarvitsette?
Osa sovelluksista on todella haastavia ja vaativat tarkinta mahdollista analysaattoria. Tällaisia ovat esimerkiksi eroosiokorroosioon (erittäin matalan Cr-pitoisuuden analyysi) ja sulfaattikorroosioon (erittäin matalan Si-pitoisuuden analyysi) liittyvät tutkimukset. Näihin vaaditaan aina SDD-detektorilla oleva analysaattori. Toiset sovellukset puolestaan ovat analysaattoreille helppoja, tällaisia ovat esimerkiksi rosterin (esim. 304) ja haponkestävän (esim 316) erottaminen toisistaan. Tähän työhän riittää Si-PIN-detektorilla oleva analysaattori.

6. Analysaattorin käytettävyys
Ehkä tärkein analysaattorin ominaisuus on kuitenkin sen käytettävyys. Analysaattorin täytyy olla helppokäyttöinen ja nopea sekä sopia vaadittuun työhön. Tästä parhaan kuvan saatte oikeasti testaamalla analysaattoreita - eri laitemallien testaaminen saattaa vaikuttaa nykyisessä hektisessä työilmapiirissä liian vaivalloiselta ja aikaa vievältä. Tosiasia on kuitenkin, että ainoastaan testaamalla analysaattoria saatte luotettavan kuvan sen soveltuvuudesta sille suunniteltuun työhön. Ettehän halua investoida 30.000,00€:a ja huomata kuukauden kuluttua, ettei tämä nyt oikeastaan sopinutkaan tähän hommaan?

Kannettava XRF-analysaattori on pitkäikäinen ja luotettava mittalaite, jonka hankintaan kannattaa perehtyä. Jos artikkeli herätti kysymyksiä - vastaan niihin mielelläni!

Voit myös ladata XRF-analysaattorin hankintaa suunnittelevalle suunnatun oppaan. Tutustu oppaaseen tästä.

Opas XRF-analysaattorin hankintaa suunnittelevalle

Topics: xrf-analysaattori mittalaitteet