Mitä romukauppiaan kannattaa ottaa huomioon mittarin valinnassa?

Romukauppias tarvitsee normaalisti kolmea analyysitekniikkaa pihatoiminnoissaan; vaakaa romukuormien punnitsemiseen, säteilyportteja / säteilymittaria saapuvan ja lähtevän tavaran säteilyn tarkastukseen sekä kannettavaa analysaattoria (metallimittaria) romukuormien lajitteluun. Tässä artikkelissa keskitytään oikean mittarin valintaan.

XRF vai Laser?
Analysaattoripuolella valitavaksi tulee ensin mitä tekniikkaa kannattaa käyttää - XRF-analysaattoria vai Laser-analysaattoria? Molemmilla näillä on omat hyvät puolensa ja omat haasteensa - romukauppiaan tarve ratkaisee sen, kumpi kannattaa valita. 

Nopea lajittelu vs. tarkkuus
Siinä missä Laser-analysaattori on erittäin nopea, sen tarkkuus (eli tulosten toistettavuus) ei ole kovin hyvä. Etenkin, jos toimitat tavaraa suoraan terästehtaalle ja sinun täytyy analysoida myös haitta-ainepitoisuudet (esimerkiksi kupari (Cu), mangaani (Mn)) - niin Laser ei pysty tähän.
Edullisimmatkin XRF-analysaattorit sen sijaan pystyvät.

Käytettävyys
Laser-analysaattorin nopeus tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon, mutta ennen hankintaa varmistu siitä että sen käytettävyys on sinulle tarpeeksi hyvä. Laser-analysaattorilla on vaikeuksia mitata märkiä, kaarevia ja ruosteisia kappaleita. Tämä on hyvä tietää, sillä romupihalla mitattavat kappaleet eivät kovin usein ole suoraan tehtaalta saapuvaa tasaista peltiä.

Alumiinien lajittelu vs. mittaus
Alumiinien lajittelussa Laser-analysaattori on omaa luokkaansa nopeutensa ansiosta. Laser lajittelee alumiinit todella nopeasti. Jos analysaattorin testauksen jälkeen olet sitä mieltä, että nopeus on sinulle tärkeämpää kuin tarkkuus - valitse laser. Muistathan kuitenkin, että XRF-analysaattoritkin pystyvät mittaamaan alumiinit, mutta niillä se on paljon hitaampaa. Hyvä alumiinitulos ottaa XRF:llä noin 20-30 sekuntia.

Hinta vs. turvallisuuslupa
XRF-analysaattorit vaativat organisaatiolta säteilyturvallisuusluvan, kun taas laser-analysaattorit eivät vaadi. Edullisimmillaan XRF-analysaattorien hinnat lähtevät noin 15.000,00€:sta ja laser-analysaattorien hinnat noin 23.000,00€:sta. Mieti, onko turvallisuusluvattomuus ylimääräisen investoinnin arvoinen.

Jutusteltuani tuntemieni laser-analysaattorikäyttäjien kanssa, olen kuullut seuraavaa: laser on nopea lajittelija, mutta ilman XRF-analysaattoria ei kyllä pärjättäisi. Kun sitten olen udellut syytä tähän, ne yleisimmät syyt löytyvät tuolta tarkkuudesta ja käytettävyydestä. Kaikilla tuntemillani laser-käyttäjillä on myös XRF-analysaattori käytössä, mutta tämä on täysin subjektiivinen kokemus. Voi hyvin olla, että on olemassa laserkäyttäjiä, jotka pärjäävät pelkästään laserilla. 

Jos haluat keskustella analysaattorin valinnasta lisää, ota yhteyttä!

Topics: materiaalit romu kierrätys