Mitä XRF-analysaattorilla voi mitata?


XRF-analysaattorilla mitataan erilaisten materiaalien alkuainepitoisuuksia. Käytännössä XRF-analysaattorilla voidaan mitä tahansa materiaaleja; metalliseoksia, maaperänäytteitä, kaivosnäytteitä, lietteitä ja nestemäisiä näytteitä, maalattuja pintoja, maalauksia, arkeologisia näytteitä, ilmansuodattimia ja vaikka mitä.

Erikoisimpia sovelluksia mihin laitteita käytetään on mm. kalanruuan tai hevosenlannan raskasmetallipitoisuuden mittaaminen. 

 


Millaisia näytteitä mitataan?


Käytännössä analysaattorilla voidaan mitata mitä tahansa näytettä (kiinteä, nestemäinen, suodatin), missä on tarpeeksi korkeat pitoisuudet kiinnostavia alkuaineita. Analysaattorilla ei voi mitata esimerkiksi hiilipitoisuutta, sillä kevein kannettavalla XRF-analysaattorilla mitattava alkuaine on Magnesium. Oheisesta taulukosta on helposti nähtävillä, mitkä kaikki alkuaineet analysaattorilla voidaan mitata - käytännössä magnesiumista uraaniin (vihreällä ja sinisellä pohjalla olevat alkuaineet). Harmaalla värillä olevia alkuaineita ei kannettavalla XRF-analysaattorilla pystytä mittaamaan ja monen harmiksi mittausskaalan

 ulkopuolelle jää mm. hiili (C), litium (Li) ja natrium (Na).


2016_Niton_jaksollinen_jrjestelm.jpg

 

Millä pitoisuustasolla mitataan?

Nyttkuva_2015-06-18_kello_9.11.01.pngEtenkin erikoisemmissa sovelluksissa eräs ensimmäisiä kysymyksiä on mitattavien näytteiden alkuainepitoisuudet. Kannettavat XRF-analysaattorit pystyvät mittaamaan eri alkuaineita muutamasta ppm:stä prosentteihin. Määritysraja eli pienin mitattava pitoisuus riippuu matriisista eli näytteen taustasta (mistä näyte koostuu) sekä mitattavasta alkuaineesta ja vaihtelee muutamasta ppm:stä muutamaan sataan ppm:ään. Määritysrajaan vaikuttaa tietysti mittausaika sekä analysaattorin kyvykkyys: millainen röntgenputki ja detektori, nokan geometria eli kuinka lähelle näytettä röntgenputki ja detektori on saatu, käytetty kalibrointi, millaisia suodattimia käytetään yms. asiat.



Missä sovelluksissa käytetään?


Tässä vielä muutamia esimerkkejä, missä sovelluksissa kannettavaa XRF-analysaattoria käytetään menestyksekkäästi.

- Romumetallin kierrättäjät lajittelevat saapuvaa metalliromua
- Kierrättäjät mittaavat katalysaattorien kennojen jalometallipitoisuuksia
- Kullan ostajat mittaavat ostettavan kullan karaattipitoisuuksia ja tunnistavat väärennöksiä
- Konepajat tarkastavat saapuvaa ja lähtevää materiaalia
- Valmistajat tarkastavat omia tuotteitaan esimerkiksi raskasmetallipitoisuuksien varalta
- Ympäristöalan asiantuntijat mittaavat maaperänäytteistä raskasmetallipitoisuuksia
- Malmin etsijät tunnistavat malmiesiintymiä
- Kaivosoperaattorit käyttävät kaivoksen toiminnoissaan analysaattoria

Tässä vain muutama esimerkki lukuisista käyttökohteista. Jos haluat keskustella sinun tarpeestasi, ota yhteyttä tai tutustu muihin blogiartikkeleihimme!

 

Voit myös ladata maksuttoman oppaan: Opas XRF-analysaattorin hankintaan.

Oppaassa käsittelemme analysaattorin hankintaan ja käyttöön liittyviä seikkoja sekä kerromme, kuinka pystyt kasvattamaan materiaalitehokkuuttasi XRF-analysaattorin avulla! Voit ladata oppaan tästä:

New call-to-action

 

Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

Ota-yhteytta

Topics: materiaalit xrf-analysaattori mittalaitteet