Tiedä, missä laitteesi primäärisäde on

Primäärisäteellä tarkoitetaan laitteen röntgenputkesta tulevaa säteilyä: tähän säteilyyn laitteesi toiminta perustuu ja tämä säteily on energialtaan ja annosnopeudeltaan suurinta – ja näin ollen vaarallisinta!

Tavallisesti suurin osa primäärisäteestä absorboituu (imeytyy) näytteeseen, mutta osa säteilystä voi läpäistä tai ohittaa näytteen. Voidaksesi käyttää XRF-laitettasi turvallisesti, tulee sinun olla jatkuvasti tietoinen primäärisäteen suunnasta. 

 

Tiedä, missä laitteesi primäärisäde on

Primäärisäteellä tarkoitetaan laitteen röntgenputkesta tulevaa säteilyä: tähän säteilyyn laitteesi toiminta perustuu ja tämä säteily on energialtaan ja annosnopeudeltaan suurinta – ja näin ollen vaarallisinta! Tavallisesti suurin osa primäärisäteestä absorboituu (imeytyy) näytteeseen, mutta osa säteilystä voi läpäistä tai ohittaa näytteen. Voidaksesi käyttää XRF-laitettasi turvallisesti, tulee sinun olla jatkuvasti tietoinen primäärisäteen suunnasta. 

Primäärisäde on säde, joka kohdistetaan näytteeseen. Suljetussa XRF-laitteessa näyte asetetaan näytetasolle laitetyypistä riippuen joko käsin tai mittaussovelluksen avulla. Röntgensäteen pääsy näytealueelle estetään automaattisesti näytettä asettaessa: laitteet on varusteltu turvakytkimellä, joka sulkee röntgenputken edessä olevan sulkimen näytekammion luukun auetessa. Laite huolehtii siis turvallisuudestasi. Tarkkaile kuitenkin aina turvaominaisuuksien toimivuutta! Erityisesti poikkeavissa tilanteissa – eli mahdollisissa laiterikoissa – muista primäärisäteen sijainti. Säde tulee näytealueelle laitetyypistä riippuen joko näytteen ylä- tai alapuolelta. Älä koskaan aseta sormiasi sädealueelle tai katso kohti röntgenputkea sulkimen ollessa auki!  

Kannettavan XRF-laitteen (Niton) tapauksessa primäärisäteen tiedostaminen on erityisen tärkeää: laitteessa itsessään ei ole näytteen läpäissyttä tai ohittanutta sädettä pysäyttäviä suojamekanismeja. Nitonilla mittaaminen ei ole turvaominaisuuksien vuoksi mahdollista, jos mittapään edessä ei ole näytettä. Muista kuitenkin, ettei laite tunnista, onko mittapään edessä oleva esine esimerkiksi sormessasi oleva sormus vai varsinainen analysoitava näyte. Kiinnitä erityistä huomioita myös mitattaviesi näytteiden kokoon ja muotoon: Pienikokoiset näytteet eivät välttämättä riitä peittämään mitta-aukkoa kokonaan, jolloin osa primäärisäteestä ”karkaa” ohi näytteen. Epätasaiset tai kaarevat pinnat aiheuttavat niin ikään vaaratilateen jättämällä osan mittaikkunasta paljaaksi ja siroittaen säteilyä enemmän.

Suosittelemmekin käyttämään mittaustelinettä säteilyturvallisuuden kannalta hankalia näytteitä mitattaessa! Nitonin mittausteline toimii kuten suljetun röntgenlaitteen mittauskammio – se suojaa sinua sironneelta, näytteen läpäisseeltä ja ohimenevältä säteilyltä ja pysäyttää mittauksen automaattisesti kannen avautuessa. 

 


Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

Ota-yhteytta

 

 

Topics: holger hartmann sateilyturvallisuus