Kuinka mitata XRF-analysaattorilla turvallisesti?

 

XRF-analysaattori on turvallinen analyysilaite lähes mihin tahansa, kunhan muistetaan miten näytteitä tulee käsitellä mitattaessa.

Muistathan mitattaessa nämä turvallisuusohjeet.

 

ALARA-periaate

Käsiteltäessä säteilyä tuottavia mittalaitteita, pidetään mielessä ns. ALARA-periaate - tämä tulee sanoista As Low As Reasonably Achievable ja tarkoittaa, että säteilyn kaikista lähteistä tulee olla niin alhaista kuin järkevin toimenpitein mahdollista.

Röntgenlaitteisiin liittyen muista optimoida säteilynkäyttöä eli rajoittaa säteilyaltistusta;

1. Rajoita aikaa - mittaa vain niin pitkään, kuin se on tarpeen vaadittavan tasoisen analyysituloksen saamiseksi. 

2. Kasvata etäisyyttä - pysyttele röntgenlaitteesta niin kaukana kuin järkevien mittausten suorittamiseksi on mahdollista. 

3. Käytä tarvittavaa suojausta - voit suojata itseäsi siroavalta säteilyltä käyttämällä mittausjalustaa tai sirontasuojaa. Muista, että on käyttäjän vastuulla tarkkailla, että  suojaukset ovat ehjät ja toimivat. 

Mitatessasi muista aina seuraavat erityiset varotoimenpiteet.


Kuinka sijoittaa näytteet mittauksen ajaksi?


Useimmat näytteet voidaan analysoida työpöydän ääressä, kunhan analysaattorilla osoitetaan turvallinen-mittaus-xrf-analysaattorilla.jpgmitattavaa näytettä analysaattorin nokka alaspäin. Tällaisia näytteitä ovat tasaiset, koko mittaikkunan täyttävät näytteet, jotka pysyvät helposti paikallaan. 

XRF-analysaattoria käyttävien on hyvä tietää miten analysaattorista tuleva primäärisäteily suuntautuu mitattaessa (katso kuva vääränlaisesta mittaustavasta). Kuten kuvasta näkyy, jos istuu työpöydän ääressä ja mittaa analysaattorilla ilman mittaustelinettä tai testialustaa, voivat jalat altistua säteilylle.

Pidä mielessä säteilyn suunta, kun mittaat analysaattorilla. Silloin voi suorittaa mittauksen turvallisesti ilman, että mikään vartalonosa altistuu säteilylle.

 

kannettava-xrf-vs-labra-xrf-1

Haastavat (pienet ja epätasaiset) näytteet

Suosittelemme mittaustelineen hankkimista etenkin, jos sinulla on paljon haastavia näytteitä eli epätasaisia tai pieniä näytteitä. Mittausteline on täysin säteilysuojattu teline, johon analysaattorin saa kiinnitettyä telineestä riippuen nokka ylöspäin tai alaspäin.

Mittaustelineessä näyte on helppoa asetella mittaikkunan eteen turvallisesti. Yleensä XRF-analysaattorin kanssa toimitetaan myös ohjelmistopaketti, jossa on mukana ns. kauko-ohjain. Kauko-ohjaimen avulla analysaattoria voi käyttää tietokoneen kautta, jolloin etenkin pitkät näytesarjat voidaan suorittaa mittaustelineessä mukavasti ja turvallisesti.    

 

 

Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

 

 Ota-yhteytta

 

 

Topics: turvallisuus xrf-analysaattori xrf alkuaineanalysaattori metallintunnistus metallinmittaus analysaattori holger hartmann Niton XRF-analysaattori metallianalyysi Kannettava analysaattori XRF-analysaattorin valinta materiaalin tunnistus metalliseosten mittaus alkuaineanalyysi hiilianalyysi