Materiaalilla on väliä

Säteilyn osuessa materiaaliin osa sen energiasta absorboituu eli imeytyy kohteeseen. Säteily siis menettää energiaansa materiaalille eli säteily vaimenee materiaalissa edetessään.

Siksi onkin tärkeää huomioida, että jos analyysitarpeisiisi kuuluu esimerkiksi muovinäytteet, kannattaa kiinnittää tarkkaa huomiota lisäsuojusten käyttöön!


 

Materiaalilla on väliä

 

Säteilyn osuessa materiaaliin osa sen energiasta absorboituu eli imeytyy kohteeseen. Säteily siis menettää energiaansa materiaalille eli säteily vaimenee materiaalissa edetessään.

Raskaammat ja tiheämmät alkuaineet absorboivat energiaa runsaammin kuin keveämmät, ja näin ollen päästävät säteilyä vähemmän läpi. Monelle onkin tuttuja esimerkiksi lääketieteessä käytettävät lyijyliivit, jotka asetetaan suojaamaan herkkiä elimiä röntgenkuvia otettaessa. Sen sijaan keveät materiaalit – kuten alumiini, puu ja muovi – päästävät säteilyä paljon herkemmin lävitseen. Myös sironta, eli alkuperäisestä suunnastaan poikkeavat säteet, on voimakkaampaa keveistä materiaaleista.

Mikäli analyysitarpeisiisi kuuluu esimerkiksi muovinäytteet, kiinnitä tarkkaa huomiota lisäsuojusten käyttöön! Sirontasuoja tai mittausjalusta kannettavaa XRF-laitetta käyttäessä suojaa käyttäjäänsä siroavilta säteiltä. Muista myös säteiden läpäisevyys: XRF-analysaattorin lähettämät röntgensäteet läpäisevät helposti esimerkiksi työpöydän pinnan tai kipsilevyseinän.

Pöytäversiot XRF-laitteista ovat suljettuja, ja laitteen oma mittauskammio on suojattu siten, ettei näytteen läpäisevät, ohittavat tai näytteestä siroavat säteet pääse mittauskammion ulkopuolelle. Muista kuitenkin kiinnittää huomioita myös suljetun röntgenlaitteesi suojamekanismeihin aina laitetta käyttäessäsi. 

 

 

Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

Ota-yhteytta

 

 

Topics: xrf holger hartmann #XRFanalysaattori sateilyturvallisuus