Miten säteilynlähteet voivat jäädä huomaamatta metalliromun seassa?

Pitkään alalla toimineena kuulee silloin tällöin, ettei tietyn toimijan kannata hankkia säteilynmittausporttia, kun romu joka tapauksessa ajatetaa portin läpi lähtöpäässä.
Jos kierrättäjien ainoa säteilyn mittauspaikka on ajoneuvon säteilynmittausportti, on mahdollista, että säteilynlähde jää huomaamatta myös säteilynmittausportilta. Miten näin voi tapahtua?

Miksei ajoneuvon säteilyportti aina tunnista säteilynlähdettä?

Metalliromu lastataan ajoneuvoihin mahdollisimman tiiviisti kuljetuskustannusten minimoimiseksi. Metalliromu vaimentaa säteilyä ja jos säteilynlähde on sattumalta sijoittunut esimerkiksi ajoneuvossa huonoon paikkaan, korkeaenerginenkin säteilynlähde voi jäädä romukuormassa niin monen säteilyä vaimentavan kerroksen alle, ettei ajoneuvon säteilyportti sitä tunnista. Jos kierrätysalueen ainoa säteilynmittauspaikka on ajoneuvon säteilyportti, voi säteilynlähde jäädä tahattomasti alueelle ja altistaa työntekijöitä säteilylle. Suurta vahinkoa säteilynlähde voi aiheuttaa esimerkiksi terästehtailla, jos se jää säteilyportilta huomaamatta ja se viedään sulatettavaksi asti. Silloin se saastuttaa säteilynlähteestä riippuen metallin, pölyn tai kuonan. Onneksi terästehtailla tämä riski yleensä tunnetaan ja säteilynmittauspaikkoja on lisätty useaan prosessin vaiheeseen. Terästehtailla mitataankin säteilyporttien lisäksi säteilyä myös esimerkiksi kuljetushihnoille asennettavilla mittareilla, romukourien sisään asennettavilla mittareilla, senkkojen läheisyyteen seinille asennettavilla mittareilla sekä muista paikoista. 

Dia17.jpg

Millä tavoilla säteilyä voidaan mitata?

Ajoneuvoportti on kuitenkin ehdottomasti tehokkain säteilynmittaaja. Se on pelkästään detektorin koon ansiosta yli 300 kertaa tehokkaampi, kuin pienet kannettavat säteilynmittarit. Sen suuritehoiset tunnistimet tunnistavat säteilynlähteen suoraan kuormasta. Silti, kuten aiemmin jo tuli ilmi, säteilynlähde voi huonosti sijoittuneena jäädä ajoneuvoportilta huomaamatta. Mitä enemmän säteilynmittauslaitteita metalliromun kiertoreitillä on, sitä varmemmin kaikki säteilynlähteet huomataan ja ne saadaan poistettua kierrosta turvallisesti. Tämä on kaikkien toimijoiden etu! Tästä syystä terästehtaat odottavatkin, että myös heidän toimittajillaan on säteilyntunnistuslaitteet. 

Laitteisiin voi tutustua tuotesivuillamme: http://www.holgerhartmann.fi/turvallisuus

Tai ota yhteyttä meihin, niin kerromme lisää: http://www.holgerhartmann.fi/ota-yhteyttä

Topics: turvallisuus säteily kierrätys säteilynlähde säteilyportti metalliromu holger hartmann säteilynmittaus