Teräksenkierrätyksen suuri ongelma

 

Teräsromu on olennainen osa uuden teräksen valmistuksessa. SRI (Steel Recycling Instituten) mukaan viimeisen 50 vuoden aikana yli 50 % Amerikassa tuotetusta teräksestä on kierrätetty teräksen valmistuksessa. Teräs on siis tärkeää romupihoille ja kierrättäjille.

Teräksen kierrätyksen ongelma

Teräksen kierrätyksessä on yksi suuri ongelma; teräsromu on harvoin puhdasta terästä. Se on yleensä monen materiaalin sekoitus. Mitä muuta siinä sitten on?

  • Ruokatölkit ja -purkit - Ne on yleensä tehty teräksestä, jossa on tinapäällyste. Ne voivat myös sisältää kromia tai nikkeliä.
  • Koneet - Koneet ovat suuri teräsromun lähde. SRIn mukaan yleiskoneen tuottamiseen on käytetty 65 prosenttia terästä sekä myös alumiinia, sinkkiä ja kuparia.
  • Henkilöauto - Normaali henkilöauto sisältää n. 60 prosenttia terästä ja rautaa sekä muita metalleja. Autot voivat sisältää myös arvometalleja; kuten platinaa, palladiumia ja rhodiumia. Arvometallit sijaitsevat yleensä henkilöautojen katalysaattoreissa.

Monesti terästuotteilla on kuori tai pinnoite suojaamassa sitä. Esimerkiksi sinkkipinnoite laitetaan galvanoimalla (HDG); prosessissa teräs kulkee sulan nestemäisen sinkin tai sinkkiseoksen läpi, jonka tuloksena on suojaava kerros. Muita pinnoitemateriaaleja ovat mm: kadmium, alumiini, kromi, nikkeli, nikkeli-kromi-seos, rautaoksidi ja hopea. Pinnoitemateriaalin valinta riippuu siitä, millainen teräs on kyseessä ja millaista korroosiota vastaan halutaan suojata.

Rust at a glance Oxidizing bow of fishing trawler in harbor

 

"Ruostumaton" teräs

"Ruostumaton" teräs on itseasiassa yleinen termi, jolla viitataan monenlaisiin teräslajeihin. Kuten kaikki teräkset, ruostumaton teräs on tehty enimmäkseen raudasta ja hiilestä kaksivaiheisessa prosessissa. Mikä tekee ruostumattomasta teräksestä erilaista on se, että siihen lisätään kromia (Cr) ja muita alkuaineita, kuten nikkeliä (Ni), jotta luodaan korroosiota kestävä tuote. 

Teräksen kierrätyksen ollessa suurta liiketoimintaa, romupihojen ja muiden kierrättäjien on varmistettava, että heidän varastonsa on tunnistettu ja todennettu tarkasti sekä lajiteltu asianmukaisesti. Romua ostavat valmistajat vaativat, että metalli on todennettu tarkalleen, koska kierrätysromun laatu määrittelee myös heidän tuotteidensa valmistuksen kuluja. 

Tuotteiden tarkka todentaminen on erittäin tärkeää myös siinä vaiheessa, kun romut tulevat romupihoille, jotta tiedetään, mitä niistä kannattaa maksaa. Eri tyyppisten metallien hinnat voivat vaihdella dramaattisesti  päivästä riippuen.

Teräksen tunnistaminen

Romupihoille todentamiseen paras väline on kannettava XRF-analysaattori, joka monilla romupihoilla jo onkin käytössä. Sillä voidaan selvittää teräksen sisältämät metalliseokset sekunneissa ja tulokset saadaan jälleenmyyntiä varten myös tulostettua. Analysaattori tunnistaa tulevan tavaran sisältämät alkuaineet välittömästi, jolloin se helpottaa romun varastoimista ja jälleenmyyntiä. 

Olemme uudistaneet suositun oppaamme: Opas XRF-analysaattorin hankintaan

Voit ladata sen tästä ja käydä lukemassa, mitä on hyvä ottaa huomioon analysaattorin hankinnassa:

New call-to-action

 

 

Kerromme mielellämme lisää laitteistamme, joten älä epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme!

Lisätietoa laitteistamme saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme!

Voit ottaa yhteyttä tiimiimme klikkaamalla oheista team -kuvaa:

 

 Ota-yhteytta

 

 

Topics: laadunvalvonta xrf-analysaattori niton analysaattori holger hartmann Niton XRF-analysaattori röntgenfluoresenssiteknologia ruostumaton-teras