Mitä romupihojen ja muiden romumetallin kierrättäjien on hyvä tietää metalleistaan?

 

Teräsromu on olennainen osa uuden teräksen valmistuksessa. SRIn (Steel Recycling Instituten) mukaan viimeisen 50 vuoden aikana yli 50 prosenttia Amerikassa tuotetusta teräksestä on kierrätetty teräksen valmistuksessa. Teräs on siis tärkeää romupihoille ja kierrättäjille.

 

Teräksen kierrätyksen suuri ongelma 

Teräksen kierrätyksessä on yksi suuri ongelma; teräsromu on harvoin puhdasta terästä. Se on yleensä monen materiaalin sekoitus. Mitä muuta siinä sitten on?

  • Ruokatölkit ja -purkit - Ne on yleensä tehty teräksestä, jossa on tinapäällyste. Ne voivat myös sisältää kromia tai nikkeliä.
  • Koneet - Koneet ovat suuri teräsromun lähde. SRIn mukaan yleiskoneen tuottamiseen on käytetty 65 prosenttia terästä sekä myös alumiinia, sinkkiä ja kuparia.
  • Henkilöauto - Normaali henkilöauto sisältää n. 60 prosenttia terästä ja rautaa sekä muita metalleja. Autot voivat sisältää myös arvometalleja; kuten platinaa, palladiumia ja rhodiumia. Arvometallit sijaitsevat yleensä henkilöautojen katalysaattoreissa.

Monesti terästuotteilla on kuori tai pinnoite suojaamassa sitä. Esimerkiksi sinkkipinnoite laitetaan galvanoimalla (HDG); prosessissa teräs kulkee sulan nestemäisen sinkin tai sinkkiseoksen läpi, jonka tuloksena on suojaava kerros. Muita pinnoitemateriaaleja ovat mm: kadmium, alumiini, kromi, nikkeli, nikkeli-kromi-seos, rautaoksidi ja hopea. Pinnoitemateriaalin valinta riippuu siitä, millainen teräs on kyseessä ja millaista korroosiota vastaan halutaan suojata.

"Ruostumaton" teräs

"Ruostumaton" teräs on itseasiassa yleinen termi, jolla viitataan monenlaisiin teräslajeihin. Kuten kaikki teräkset, ruostumaton teräs on tehty enimmäkseen raudasta ja hiilestä kaksivaiheisessa prosessissa. Mikä tekee ruostumattomasta teräksestä erilaista on se, että siihen lisätään kromia (Cr) ja muita alkuaineita, kuten nikkeliä (Ni), jotta luodaan korroosiota kestävä tuote. 

Teräksen kierrätyksen ollessa suurta liiketoimintaa, romupihojen ja muiden kierrättäjien on varmistettava, että heidän varastonsa on tunnistettu ja todennettu tarkasti sekä lajiteltu asianmukaisesti. Romua ostavat valmistajat vaativat, että metalli on todennettu tarkalleen, koska kierrätysromun laatu määrittelee myös heidän tuotteidensa valmistuksen kuluja. 

Tuotteiden tarkka todentaminen on erittäin tärkeää myös siinä vaiheessa, kun romut tulevat romupihoille, jotta tiedetään, mitä niistä kannattaa maksaa. Eri tyyppisten metallien hinnat voivat vaihdella dramaattisesti  päivästä riippuen.

Teräksen tunnistaminen

Romupihoille todentamiseen paras väline on kannettava XRF-analysaattori, joka monilla romupihoilla jo onkin käytössä. Sillä voidaan selvittää teräksen sisältämät metalliseokset sekunneissa ja tulokset saadaan jälleenmyyntiä varten myös tulostettua. Analysaattori tunnistaa tulevan tavaran sisältämät alkuaineet välittömästi, jolloin se helpottaa romun varastoimista ja jälleenmyyntiä. Alla olevalla videolla näkyy XRF-analysaattori käytössä. 

 

Jos et ole vielä tutustunut ilmaiseen oppaaseemme: XRF-analysaattori metalliseosten analyysiin, niin lataa se nyt tästä: 

                                     New Call-to-action

Topics: romu turvallisuus säteily kierrätys xrf-analysaattori kestävyys metalli teräs holgerhartmann alkuaineanalysaattori romupiha metallintunnistus holger hartmann materiaalintunnistus metallinmittaus