Onko XRF-analysaattorin käyttö turvallista?

Käytätkö kannettavaa XRF-analysaattoria metallien ja metalliseosten tunnistukseen? Oletko ajatellut sen säteilyä ja turvallisuutta? Millaisiin varotoimenpiteisiin pitäisi ryhtyä?

Lyhyesti XRF-analysaattorin toiminnasta

Röntgenfluoresenssi (XRF) -tekniikka määrittää materiaalin kemiallisen koostumuksen materiaalia vahingoittamatta.

Analyysin aikana röntgensäteily matkaa näytteen pintaan ja synnyttää materiaalissa fluoresenssisäteilyä, joka lähtee näytteestä poispäin. Tämän säteilyn lähellä oleva detektori eli tunnistin ottaa säteilyn vastaan ja tunnistaa sen.

Analyysi siis perustuu röntgensäteilyn aiheuttamaan reaktioon näytteessä. Tarkemmin XRF-analysaattorin toimintaan voi perehtyä nettisivuillamme: 

http://www.holgerhartmann.fi/niton-xrf

Vinkkejä turvalliseen käyttöön

Aina, kun laite tuottaa säteilyä, oli kyse sitten lääketieteessä käytettävistä röntgenlaitteesta tai XRF-analysaattorista, turvallisuudesta on huolehdittava.

Oikein käytettäessä ja kohtuullisen pienellä vaivalla saadaan pidettyä säteilylle altistuminen hyvin pienenä ja kaukana asetetuista raja-arvoista.

Ota säteily huomioon jo harkitessasi laitteen hankkimista: organisaation, joka hankkii käyttöönsä (vuokraa tai ostaa) XRF-analysaattorin, täytyy huolehtia säteilyturvallisuusluvan hankkimisesta.

Tässä vinkkejä, joiden avulla käytät kannettavaa XRF-analysaattoria turvallisesti:

  • Koulutus laitteen käyttäjille; huolehdi vuosittaisesta käyttökoulutuksesta etenkin, jos organisaatiossasi käyttäjät vaihtuvat
  • Älä koskaan osoita muita ihmisiä päin mitatessasi XRF-analysaattorilla
  • Mitattavia näytteitä ei saa koskaan pitää kädessä - laske mitattava kappale tasaiselle alustalle (esim. maahan) ja mittaa siinä
  • Säilytä ja käytä laitetta aina ohjeen mukaan; laite kannattaa säilyttää laitteen mukana toimitettavassa kantosalkussa lukitussa tilassa

 XRF-analysaattorin käyttöön vaaditaan aina turvallisuuslupa ja säteilystä vastaavan johtajan koulutus. Seuraavat koulutusajat ja lisätietoa koulutuksesta: 

http://www.holgerhartmann.fi/blogi/sateilysta-vastaavan-johtajan-koulutukset-vuonna-2016

Lisätietoa aiheesta

Lisää  XRF-analysaattorin hyödyistä ja käytöstä saat oppaastamme, joka tarjoaa sinulle näkökulmia raaka-ainekustannusten alentamiseen ja materiaalivirtojen optimointiin. Opas kertoo mm. miten kenttäkäyttöinen mittari tuo tehokuutta liiketoimintaan, avaa mittalaitteen valintakriteereitä ja auttaa ymmärtämään analysaattorin tärkeimmät ominaisuudet.

Oppaan pääset lataamaan tästä:

Opas XRF-analysaattorin hankintaa suunnittelevalle

Topics: materiaalit turvallisuus xrf-analysaattori säteilyturvallisuus