Voiko XRF-analysaattoria viedä lentokoneeseen?

Kannettava XRF-analysaattori on tärkeä työväline mm. kaivos- ja malminetsinnän kaikissa työvaiheissa sekä valmistajien toimittajien tarkastuksissa. Niitä kuljetetaan mukana ja on tärkeää päästä nopeasti sinne, missä analysaattoria tarvitaan. Kuitenkin monia mietityttää kannettavan analysaattorin turvallinen ja oikeaoppinen kuljettaminen lentokoneessa.


XRF-analysaattori lentokoneessa

XRF-analysaattorin säteily on verrattavissa lääketieteessä käytettävään röntgensäteilyyn. Säteilyn takia kuljetus on osittain säänneltyä ja on tärkeää ottaa huomioon turvallisuus. Kannettavissa analysaattoreissa on litium-akku, joka tulee myös huomioida kuljetuksessa. Lentokoneessa akku pitää olla pakattuna esim. kuplamuoviin ja suljettavaan pussiin, jotta oikosuluilta vältyttäisiin. Akku otetaan käsimatkatavaroihin, sitä ei saa laittaa ruumaan meneviin matkatavaroihin. Jos laite sisältää röntgenputken, sen voi laittaa ruumaan meneviin matkatavaroihin ilman akkua (joka siis otetaan käsimatkatavaroihin).

Jos laite röntgenputken sijaan sisältää suljetun radioaktiivisen materiaalin lähteen (eli isotoopin), suosittelemme kuljetusta sellaisen kuljetusliikkeen kautta, jolla on lupa kuljettaa ongelmajätettä. Muista aina, että radioaktiivisen materiaalin sisältämisestä ja litium-akuista pitää tiedottaa kuljettajaa. 

Laitteisiimme voi tutustua tarkemmin nettisivuillamme http://www.holgerhartmann.fi

Topics: turvallisuus säteily xrf-analysaattori radioaktiivinen kuljetus lentokone